ДНЗ № 5 Усмішка

Меню сайту
Категорії розділу
Обласні заходи [4]
Районні заходи [9]
Наші досягнення [8]
Корисні посилання








Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2016 » Листопад » 10 » В "Усмішці" розпочато курс пектинового харчування
01:21
В "Усмішці" розпочато курс пектинового харчування

 В жовтні звичне меню для вихованців буде поповнене гарбузяно-яблучними десертами, кашами, запіканками. Все, що щедро дарує українська земля - до дитячого столу. Ми називаємо ці страви смаколиками, а науковці - пектиновим харчуванням.

 

Поживні властивості гарбуза відомі людству з давніх часів. Так, гарбуз, цей яскравий і сонячний плід, що нагадує сонце, вирощували ще стародавні мексиканці. А Ібн-Сіна, більш відомий на ім’я Авіценна, докладно описував у своїх медичних трактатах лікувальні властивості гарбуза.

 

 

Чим же корисний гарбуз — «сонячна ягода»?

Гарбуз містить унікальний комплекс вітамінів і мінералів, який відмінно засвоюється організмом. Цікаво те, що гарбуз може зберігатися протягом року при кімнатній температурі, і при цьому його корисні властивості тільки поліпшуються.

Що міститься в гарбузі?

— білки, вуглеводи, клітковина;

— вітаміни: А, С, Т, Е, D, РР, К, В1, В2, В12. Вітамін Т — досить рідкісний вітамін. Відповідає за згортання крові, прискорення обмінних процесів в організмі та утворення тромбоцитів;

— фруктоза, глюкоза, сахароза;

— каротин і пектинові речовини. У гарбузі міститься в 5 разів більше каротину, ніж у моркві. Відомо, що в нашому організмі каротин перетворюється на вітамін, А — потужний антиоксидант;

— мінеральні речовини — марганець, залізо, кобальт, фтор, магній, калій, мідь, кальцій, цинк, фосфор, йод;

— 90% гарбуза — вода;

— гарбуз містить — 23 ккал на 100 г продукту, добре засвоюється організмом і тому рекомендується для дитячого та дієтичного харчування.

Як бачите, гарбуз — дуже цінний подарунок осені, містить масу корисних речовин, так необхідних нам для підтримки здоров’я. Корисний як сам гарбуз, в сирому або звареному вигляді, так і його насіння.

 

 

Корисні властивості гарбуза

Корисні властивостей гарбуза були відомі ще за часів Авіценни. Ось що він писав про цю «сонячну ягоду»: «Відвар гарбуза корисний за кашлю і болю в грудях, що виникають від жару. Вичавлений сік гарбуза, особливо в суміші з рожевим маслом, заспокоює гарячий біль у вусі. Він допомагає при пухлинах в мозку і корисний від болів у горлі. Вичавленим соком гарбуза капають у ніс від зубного болю. Гарбуз — ліки, що породжують велику вологість у шлунку; він припиняє спрагу».

Насіння гарбуза позбавляє від кишкових паразитів, у тому числі, від глистів. Фото: morguefile.com

Визнає дивовижні цілющі властивості гарбуза й офіційна медицина: на основі гарбуза індійськими вченими був розроблений препарат пепозин, що перешкоджає розмноженню туберкульозних паличок.

 

Гарбуз:

— покращує процес травлення, корисний при гастриті, коліті тощо. Має проносну дію. При кишкових коліках рекомендують вживати сік гарбуза;

— насіння гарбуза позбавляє від кишкових паразитів, у тому числі, від глистів;

— м’якоть гарбуза особливо корисна при подагрі, холециститі, гіпотонії, лікуванні різних пухлин, неврозі;

— гарбуз особливо рекомендується тим, хто страждає від залізо-дефіцитної анемії. Завдяки калію, вживання гарбуза покращує якість крові, зміцнює стінки судин і нормалізує тиск; 

— покращує роботу нирок і печінки. Впливає на розчинення каменів у сечовому міхурі та нирках. Допомагає при лікуванні захворювань сечовидільної системи, стимулює біохімічні процеси в печінці;

— очищує організм від токсинів, поганого холестерину і шлаків. Пектини — водорозчинні харчові волокна — покращують рухові функції кишечнику, виводять з організму радіонукліди, допомагають швидкому рубцюванню виразок;

— покращує зір;

— покращує імунітет;

— зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, в тому числі, гіпертонії та атеросклерозу;

— виводить з організму зайву рідину;

— допомагає в боротьбі із зайвою вагою;

— попереджає появу карієсу та витончення емалі зубів;

— зменшує дратівливість, покращує сон, пам’ять, увагу;

— покращує настрій, допомагає подолати втому, стрес, апатію;

— зовнішнє застосування: лікує шкірні запалення, опіки та нариви. Для лікування виразкових ран, що не загоюються, особливо ефективний відвар із квіток гарбуза.

— в косметології: перешкоджає появі ранніх зморшок, покращує загальний вигляд шкіри. Допомагає зміцнити нігті та волосся.

Переглядів: 63 | Додав: usmihka_dnz | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Пошук
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Друзі сайту


Copyright MyCorp © 2017
Безкоштовний хостинг uCoz